Hur testosteron påverkar sexlust och om du är pigg eller trött

Testosteron påverkar sexlusten hos män och kvinnor.

Testosteron är en typ av krafthormon som gör att du upplever dig stark. Hormonet skapar inte sexuella eller aggressiva känslor, men det förstärker dem. Mängden testosteron påverkar både mäns och kvinnors sexlust.

Så påverkas mäns sexlust av testosteron

De män som har låga halter av testosteron får minskad sexlust och i många fall även erektionsproblem. Ett annat symptom vid låg testosteronnivå är att testiklarna hos många män blir mjuka och små. Testosteronet påverkar även spermietillverkningen, en man utan testosteron har inga förutsättningar att kunna tillverka spermier.

Högre nivåer av testosteron leder till ökad sexlust och att mannen oftare får erektion, detta finns dokumenterat i flera undersökningar. Män har normalt höga halter av testosteron under puberteten och som vuxen man, men mängden testosteron minskar med åldern. En högre testosteronhalt är något som många män vill bibehålla. För höga nivåer av testosteron kan leda till att många upplever den ökande sexlusten som besvärande och det är även skadligt för kropp och psyke, detta beskrivs i kommande artikel ”Är testosteron farligt”.

Så påverkas kvinnors sexlust av testosteron

Många kopplar ihop testosteron med enbart män, men det påverkar sexlusten för både män och kvinnor. Hos kvinnor omvandlas testosteron till östradiol, det huvudsakliga könshormonet hos kvinnor. Gynekologer skriver ut testosteronbehandling för att öka sexlusten, även efter klimakteriet. Den mängd testosteron kvinnor får jämfört med män är låg för att undvika att kvinnan får skägg, djupare röst och andra maskulina drag.

Det är inte bara sexlusten som testosteron enligt Läkartidningen, artikel Testosteron värdefullt för kvinnor, som beskriver hur testosteronet även är viktigt för ämnesomsättningen och den psykiska hälsan.

De kvinnor där ökad sexlust får störst effekt är de med låg testosteronnivå. Två grupper som normalt har lägre nivåer av testosteron är kvinnor som passerat övergångsåldern och kvinnor som tar p-piller. Andra orsaker till lägre nivå av testosteron hos kvinnor är att äggstockar eller binjurar inte fungerar optimalt, det är dessa organ som producerar testosteron.

Förutom sexlusten finns det många likheter hur testosteronnivån påverkar män och kvinnor, som psykisk hälsa, bygga muskler och ämnesomsättning. För lite testosteron hos både män och kvinnor påverkar även möjligheterna att få barn.

Ny teknik - enkelt testa nivå av testosteron

Det finns flera sätt att ta reda på vilken testosteronnivå man har och få besked på om behov föreligger för att öka nivån. Ett sätt är att kontakta sjukvården och förklara vilka problem man har, varefter de bedömer om de anser det vara lämpligt att man blir testad. Särskilt män men även många kvinnor har en tendens att inte söka hjälp, särskilt när det har att göra med problem med sexlusten.

Ny teknik gör det enkelt för att veta nivån på sitt testosteron, nu kan man göra ett test i hemmet och få svar inom några dagar. Ett tredje alternativ är att besöka någon privat klinik och ta ett blodprov. Två av de populäraste metoderna om man inte vill besöka sjukvården och vara anonym är:

Gör test i hemmet via saliv, enkelt och fungerar bra

Via ett salivprov som man gör exempelvis i hemmet, kan man mäta testosteronhalten. Resultatet visar mängden ”fritt testosteron”, vilket är den delen av testosteronet som bl.a. påverkar sexlusten, möjligheten att bygga muskler och hur pigg man känner sig. Ett tips, GetTested har kampanjpris på denna typ av test, kostar nu 489 kr mot tidigare 799 kr. Testet gör man hemifrån utan läkarbesök. Analys av resultatet sker på ISO13485 certifierat laboratorium och du får en innehållsrik resultatrapport på svenska.

Testet går till så att efter beställning får du hem ett testkit, där du skall lämna saliv vid tre olika tillfällen. Provet skickar man därefter till ett laboratorium. Du får ditt provsvar digitalt, vanligtvis via epost. Denna test gör man helt anonymt och utan att behöva ange personnummer.

Gör test via blodprov på privat klinik, fungerar bra

Via ett blodprov kan man mäta testosteronhalten. Själva blodprovet tar man före klockan 10 på dagen. Bland annat Medisera gör denna typ av tester och de har samarbete med provtagningar som finns över hela landet. Man kan beställa enbart en testosterontest eller en hälsotest där man via blodet kartlägger många olika värden, inklusive testosteron.

Vill du jämföra olika tester för att mäta testosteronnivå kan du göra det här.

Vem kan göra ett testosterontest?

Både män och kvinnor kan göra test av testosteronnivåerna för att kontrollera att nivåerna inte är för låga eller höga. Många gör testosterontest på grund av att de har symptom som pekar på låg nivå av testosteron.

Symptom på för låg nivå av testosteron

För kvinnor är kända symptom nedsatt livskvalitet och välbefinnande, mindre sexlust och i vissa fall även förmågan att bli gravid. Några kända symptom för män med låg nivå av testosteron är försenad pubertet, minskad sexlust, trötthet, humörsvängningar, håravfall, små och mjuka testiklar samt förmågan att skaffa barn.

Alkohol gör kvinnor mer manliga och män mer kvinnliga

Alkohol påverkar män och kvinnor olika. Det finns ett uttryck där man spetsar till vetenskapliga fakta så det skall låta lite roligare. Uttrycket är att män blir mer kvinnliga och kvinnor blir mer manliga när stora mängder alkohol dricks. Undersökningar visar nämligen att stora mängder alkohol gör att män får mindre testosteron och att kvinnor får mer. Denna förändring påverkar inte kroppen direkt när du dricker utan först efter cirka 10 timmar.

Bakgrunden till detta fenomen är att när mannen får i sig mycket alkohol påverkas körtlar och hormoner i mannens fortplantningssystem. Alkoholen påverkar bland annat ett hormon som kallas LH. Detta hormon tillverkas i hypofysen och är viktigt för att kroppen skall få fram testosteron.

När kvinnor dricker alkohol ökar mängden testosteron. Den ökade mängden testosteron är en orsak till att fler kvinnor än män får en starkare effekt av välmående av alkohol enligt Peter Eriksson . Peter är forskare på Helsingfors Universitet och expert inom området hur hormoner påverkar kvinnors drickande.

Så kan du öka mängden testosteron i kroppen

Det finns tre vanliga vägar för att öka mängden testosteron i kroppen. Antingen genom att leva ett sundare liv inklusive att träna mer, ta medicin eller få annan behandling som läkare skriver ut eller öka mängden via kosttillskott.

Naturliga vägar för att öka nivån av testosteron

Vanliga orsaker till att man inte producerar tillräckligt med testosteron och har en låg nivå är att kroppen begränsar produktionen av testosteron om man lever mindre hälsosamt. Nedan är några punkter hur man via livsstilsförbättringar och nya vanor kan höja testosteronnivån via ”naturliga” vägar utan att ta några mediciner eller kosttillskott.

  • Sov bra och tillräckligt länge. Hur länge man behöver sova för att må bra och få återhämtning är individuellt, men de flesta vuxna ligger på mellan 6 – 9 timmar
  • Regelbunden styrketräning. Det är även viktigt hur du tränar. Både explosiva övningar och tunga lyft är bra för produktionen av testosteron. Träna explosiva övningar under korta intervaller, gör rörelserna snabbt och med 4 - 8 repetitioner. Det är viktigt med längre pauser och att inte köra på så länge att man blir helt utmattad.
  • Minskad stress. Produktionen av flera hormoner, bl.a. testosteron, fungerar sämre vid stress. Anledningen är att vid stress prioriterar kroppen att tillverka stresshormoner som kortisol och adrenalin i stället för de hormoner som kroppen normalt tillverkar, som exempelvis testosteron.
  • Hälsosam kost är viktigt. Det går att finna många undersökningar om sambandet mellan kroppens tillverkning av hormoner och vad man skall äta. De pekar ofta på olika typer av föda som skall vara bra eller mindre bra. Merparten av alla undersökningar visar samma resultat, det är viktigt att äta allsidig mat och inte för lite. Äter du för lite uppfattar kroppen det som en stressfaktor och bildar mindre testosteron.
  • Ha en någorlunda normal vikt. Kraftig övervikt påverkar produktionen av hormoner. Det avser inte de som är lite överviktiga med några kilon utan de som lider av kraftig övervikt. Äter du för lite uppfattar kroppen det som en stressfaktor vilket också påverkar tillverkningen av hormoner.
  • Tillräckligt intag av vitamin D och zink. Flera undersökningar pekar på att de är viktiga för produktionen av testosteron och att kroppen har normala mängder av vitamin D och zink.

Mer testosteron via medicinsk behandling

Det skiljer sig mycket mellan olika regioner hur frikostiga läkare är att skriva ut medicin för ökad testosteron-nivå. Det skiljer även mellan läkare och det råder delade meningar om exempelvis hur viktigt det är att män som med stigande ålder får lägre nivåer av testosteron skall få medicin för att kompensera detta.

Utvecklingen i Sverige har varit tydlig, det har varit en kraftig ökning de senaste åren av medicin för att höja nivån av testosteron. Årligen säljs denna typ av mediciner för runt 100 miljoner kronor.

Medicinering går normalt till via två metoder:

- En gel som man stryker på ren torr hud som armar, mage, rygg och ben på morgonen efter eventuell duschning. Testogel är ett exempel på denna typ av gel.

- Injektioner

Vilken metod som passar bäst skiljer sig åt mellan olika personer. Det är inte ovanligt att patienter behöver testa bägge metoderna för att se vad som fungerar bäst.

Mer testosteron via kosttillskott

Sportbutiker, gym och hälsokostbutiker säljer flera typer av preparat som skall ge högre nivåer av testosteron. För mycket testosteron i kroppen kan vara farligt och ge allvarliga biverkning. De läkare Hälsofakta talat med säger att man skall avhålla sig från denna typ av preparat och i stället vända sig till vården eller apotek. Tidningen Expressen har gjort ett reportage om kosttillskott med testosteron I artikeln avråder även dessa läkare från att använda kosttillskott.

Det finns mycket annonser för kosttillskott och det är även lönsamt att annonsera för denna typ av produkter. Hälsofakta har efter samtal med läkare tagit beslut att inte ha med denna typ av annonser.